foto van het najaar van 2008

Deze foto (herfst 2008) laat mijn dilemma perfect zien.

Wat valt op als je er goed naar kijkt? Kijk maar eens naar het ijs! Mijn slanke vriendin (de blonde) heeft in haar hele leven nog niet één keer caloriën geteld of gelijnd. Ze eet wat ze wil, maar komt toch geen grammetje aan.

Ik daarentegen had bij iedere hap een slecht geweten en kon nog niet eens fatsoenlijk van dat ene bolletje ijs genieten. Ik moest mijzelf altijd beperken, omdat ik altijd met een of ander dieet bezig was en dat mij voortdurend bezighield. Toch hebben alle dieeten mij – ondanks de nodige discipline – niet geholpen. En dat lag eraan – ik weet dat nu helemaal zeker – dat mijn stofwisseling toen te traag was.

Jojo-effect

Het jojo-effect treedt vooral direct na een dieet op. Gedurende het dieet vermindert de energiebehoefte; na het dieet neemt deze niet of nauwelijks toe. Als resultaat komt men veel sneller aan, hoewel helemaal niet meer gegeten wordt dan voorheen (voor het dieet).

Het duurt in de regel 3 tot 7 dagen, voor het lichaam zijn energiebehoefte aan een verminderde energievoorziening aan kan passen. Deze stijgt echter snel sterk, als bijvoorbeeld na een dieet het gebruikelijke voedingspatroon weer wordt opgepakt. Vooral bij een zogeheten crash-dieten, vrij 'harde' afslankdieten, raakt de spijsvertering in de war. Daardoor komt men aan, valt af, komt aan, valt af etc. Passend genoeg wordt dit principe het jojo-effect genoemd.

 

terug naar de beginpagina