foto van het najaar van 2008

Deze foto (herfst 2008) laat mijn dilemma perfect zien.

Wat valt op als je er goed naar kijkt? Kijk maar eens naar het ijs! Mijn slanke vriendin (de blonde) heeft in haar hele leven nog niet één keer caloriën geteld of gelijnd. Ze eet wat ze wil, maar komt toch geen grammetje aan.

Ik daarentegen had bij iedere hap een slecht geweten en kon nog niet eens fatsoenlijk van dat ene bolletje ijs genieten. Ik moest mijzelf altijd beperken, omdat ik altijd met een of ander dieet bezig was en dat mij voortdurend bezighield. Toch hebben alle dieeten mij – ondanks de nodige discipline – niet geholpen. En dat lag eraan – ik weet dat nu helemaal zeker – dat mijn stofwisseling toen te traag was.

Ben ik te dik? (Body-Mass-Index; BMI)

Expert raden doorgaans diëten aan personen met een Body Mass Index (BMI) tussen de 25 en 30 aan. Wie zelfs boven deze waarden (30) scoort, wordt als ernstig overgewichtig beoordeeld. De BMI geeft de verhouding tussen lengte en gewicht aan met de volgende formule:

BMI = 
Lichaamsgewicht in kilo
(lengte in meter)²
 

Bij vrouwen tussen de 19 en 34 geldt een BMI tussen 19 en 24 als optimaal. Wie daarboven ligt zou moeten afvallen, of erg snel ouder worden ;-) want de optimale BMI waarde steigt iedere 9 jaar met een punt, en is dus b.v. voor een vrouw tussen 35 een 44 jaar oud optimaal tussen de 20 en 25.

Bij mannen is een wenselijke BMI bij een leeftijd tussen de 19 en 34 tussen 20 en 25. Ook hier neemt de BMI waarde iedere 9 jaar een punt toe.

Kritiek

De BMI kan op basis van de grootte van het lichaam (lengte) niet bepalen of het lichaam overwegend uit vet of spiermassa bestaat. Vooral bij sporters met een grote spiermassa is het gebruik van de BMI problematisch. Een bodybuilder hoeft dus niet per definitie af te slanken, hoewel zijn BMI waarschijnlijk relatief hoog is.

 

terug naar de beginpagina